Başkan Yardımcısı Oktay, Türk-Amerikan İş Dünyası Ödül Töreni’nde konuştu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin F-16 tedariki ve modernizasyonu talebinin ABD ile savunma alanında ilişkileri daha da güçlendirmek için bir fırsat olduğunu belirterek, “Talebimizin bir an önce karşılanması sadece bizim için değil. Türkiye, aynı zamanda NATO’nun caydırıcılık ve savunma yetenekleri için de kritiktir.” söz konusu.
Oktay, Amerikan Şirketler Derneği’nin (AmCham Türkiye) düzenlediği Türk-Amerikan İş Dünyası Ödül Töreni’ne gönderdiği videolu açıklamada, alanlardaki görüş farklılıklarına rağmen ABD ile bağları her alanda geliştirmeye değer verdiklerini söyledi. askeri, güvenlik ve terörle mücadele.
Kasım’da 34 milyar dolarlık ticaret hacmi
Son 10 yılda ticari ve yatırım çıkarlarının karşılıklı olarak artmasından memnun olduklarını belirten Oktay, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacminin geçen yıl 31.4 milyar dolara ulaştığını ve bu seviye ile ABD’nin dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yüksek ticaret hacmine ulaştığı değerli ortaklar.
Dış ticaret hacminde 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 50’lik artışın iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda ilerlemeye işaret ettiğini kaydeden Oktay, geçen ay ulaşılan 34 milyar dolar seviyesinin de değerli bir aşama olduğunu kaydetti.
“LNG, bölgede işbirliği yapılabilecek alanlardan biri”
İki ülkenin ortasındaki ticari bağları “kazan-kazan” anlayışıyla güçlendiren başta AmCham üyeleri olmak üzere tüm iş insanlarını tebrik eden Oktay, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha istikrarlı bir şekilde ve çeşitlendirilerek artırıldığını kaydetti. çalışmaları hala ulaşılması gereken bir hedeftir.
Bunun sadece ticaret bahislerini artırmakla değil, mevcut ticaret ve yatırımları bölgeye yaymakla da sağlanabileceğine işaret eden Oktay, “Örneğin ABD, ülkemizin önemli bir doğal gaz tedarikçisi olan ülkelerden biri. ve LNG, bölgede işbirliği yapılabilecek alanlardan biridir.” söz konusu.
ABD’li şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarının 14 milyar doları aştığına işaret eden Oktay, Ukrayna-Rusya savaşının ardından Rusya pazarından çekilen Amerikan şirketlerinin Türkiye’yi “üretim, ihracat ve bölge merkezi” konumuna getirmeye artan ilgi gösterdiğini kaydetti.
Oktay, bölgesel krizler nedeniyle Türkiye’yi tercih eden yeni ABD şirketlerine gerekli kolaylıkların sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Ülkemizin teknolojik dönüşümünü hızlandıracak, istihdam yaratacak ve cari dengemize olumlu katkı sağlayacak projelere özel önem veriyor ve bu bakış açısıyla ABD firmalarının ülkemizdeki yatırımlarını güçlendiriyoruz. ABD’li ortakları doğal olarak sevindirici, bu tür işbirliklerinin yüksek teknoloji ile yapılmasını temenni ediyoruz ve kısa ve orta vadede Havacılık, savunma, dijital ekonomi, dokuma, mücevherat, beyaz eşya ve iş makinaları en değerli potansiyel alanlar olarak görülüyor. Ayrıca G7’nin altyapı projelerinin hayata geçirilmesi için açıkladığı 600 milyar dolarlık güçlendirme politikası da ABD şirketleri ve Türk müteahhitleri için önemli bir fırsat penceresi açıyor. Girişim Türk ve ABD şirketlerinin gündeminde olmalı.”
Uzak Ülkeler Stratejisi
Daha istikrarlı bir ticaret için temmuz ayında açıklanan Uzak Ülkeler Stratejisine ABD’yi de dahil ettiklerine işaret eden Oktay, stratejinin ortaya koyduğu küresel vizyon çerçevesinde ABD pazarına daha fazla ihraç ürünü getirmeyi ve ihracata yönelik ihracat yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Türk markasının bu pazardaki bilinirliğini artırmak.
Uzak ülkeler ortasında ihracatta değerli bir paya sahip olan ABD için çalıştıklarını ve ABD stratejisi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Oktay, lojistik ve iş geliştirme merkezlerinin yanı sıra lojistik ve iş geliştirme merkezleri kurmak için birçok hamle planladıklarını söyledi. ticaret heyetleri, fuarlar ve tanıtım düzenlemeleri gibi klasik pazarlama araçları.
ABD’den Türkiye’ye sağlık ziyaretlerini artırmak için hem sigorta şirketlerini hem de işletmecileri kapsayan bazı poliçeler tasarladıklarını da belirten Oktay, Türkiye’de Türk dizi ve sinemalarının yayın platformlarına girmesini sağlayacak çalışmaların yanı sıra ABD, dijital oyunlar ve yapay zeka alanında da çalışıyorlar. Türk firmalarını ABD pazarına getirecek eylemlere yer verdiklerini belirtti.
“Terör yuvalarını birer birer yok etmeye devam edeceğiz”
Oktay, ekonomik ilişkilerdeki gelişmelere rağmen Türkiye’nin güvenliğini doğrudan ilgilendiren PKK/YPG ve FETÖ gibi terörizm konusunda ABD ile anlaşmazlıkların devam ettiğini hatırlattı.
Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin Türkiye’nin önemini ve NATO içinde üstlendiği kilit rolü bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Oktay, bu hassas dönemde müttefiklerin her birine yaptırım ve kısıtlamalar uyguladığını kaydetti. diğeri yanlış zamanda yanlış atılımdır.
Oktay şöyle devam etti:
“PKK/YPG gibi eli kanlı terör çetelerinden yardım istemek de hatadır. Hele DEAŞ gibi bir başka terör örgütüyle yürütülen çalışmalar çerçevesinde. Hem ülkemizi hem de bölgemizi tehdit eden terör yuvalarını yok etmeye devam edeceğiz.” , kendi içimizde ve dışımızda birer birer.Yine bölgesel istikrar için ülkemize yönelik tek taraflı yaptırımların bir an önce kaldırılması gerekmektedir.Türkiye ile ABD arasındaki savunma iş birliğinin değeri açıktır.F-16 alım talebimiz ve modernizasyon, savunma alanındaki ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için bir fırsattır. Talebimiz en kısa sürede sadece Türkiye tarafından karşılanacaktır “Bu sadece NATO için değil, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yetenekleri için de kritiktir. ABD yönetiminin talebimize verdiği destekten memnunuz. Kongrenin bu süreçte olumlu bir rol oynamasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Biden’ın mutabık kaldığı ve bu yıl hayata geçirilen Türkiye.” -ABD Stratejik Teşkilatı, ABD ile aramızdaki ilişkilerin gelişmesine ve derinleşmesine katkı sağlıyor. Bu mekanizma sayesinde, ABD ile bağlarımızı ortak çıkarlar temelinde geliştirirken, sorunlarımızı gerçekçi ve ileriye dönük bir bakış açısıyla çözebileceğiz.”
AmCham Türkiye aracılığıyla, Türkiye ve bölgede ekonomik iş birliği kurma potansiyeli olan ABD’li iş insanlarını, bölgenin güvenilir limanı Türkiye’nin yatırım ve ticaret ortamında yer almaya çağırarak, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne seslendiğini kaydetti. ve ilgili tüm bakanlıklar buna katkıda bulunmaya ve destek vermeye hazırdır. .
Oktay, ticari diplomasi aktörü olarak AmCham Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaların Türkiye ile ABD arasındaki bağların tüm boyutlarına yansıyacağını söyledi.