ABD’de işsizlik başvuruları iki ayın zirvesine çıktı, ticaret açığı genişledi
ABD Çalışma Bakanlığı, yeni işsizlik başvurularının geçen hafta iki ayın en yüksek seviyesine ulaşarak işgücü piyasası koşullarında hafif bir gevşemeye işaret ettiğini bildirdi. Buna rağmen, Mart ayı sonu itibariyle işsizlik kayıtlarında daha az kişinin kalması, iki yıl önceki kadar güçlü olmasa da iş ediniminin devam ettiğine işaret ediyor.
Mevsimsellikten arındırılmış ilk işsizlik maaşı başvuruları 30 Mart’ta sona eren haftada 9.000 artarak 221.000’e yükseldi. Bu rakam, 214.000 başvuru bekleyen ekonomistlerin tahminlerini aştı.
İşsizlik maaşı başvurularındaki artış kısmen, verilerin mevsimsel ayarlamalarını etkileyebilecek olan erken Paskalya’dan kaynaklanıyor olabilir. Düzeltilmemiş başvurular geçen hafta 2,455 artışla 196,376’ya yükselirken, Kaliforniya, Iowa, Illinois ve Pennsylvania’da kayda değer artışlar, Teksas, Missouri ve Georgia’da ise düşüşler görüldü.
Ocak ayında 1,43 olan işsizlik oranı Şubat ayında 1,36’ya gerileyerek iş piyasasında sıkışıklık belirtileri göstermeye devam ediyor. Bu durum özellikle inşaat gibi sektörlerde devam etmektedir. Ekonominin dördüncü çeyrekte yıllık %3,4’lük büyüme oranına yansıyan dayanıklılığı ve yüksek enflasyon, Federal Rezerv’in beklenen faiz indirimlerini ertelemesini etkileyebilir.
Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonominin dayanıklılığını ve enflasyonun sürekliliğini göz önünde bulundurarak merkez bankasının ilk faiz indirimi konusunda düşünebileceğini belirtti. Fed, Mart 2022’den bu yana politika faizini 525 baz puan artırarak %5,25-%5,50 aralığına yükseltti.
İşe alımlar için bir vekil olarak görülebilecek olan ilk yardım haftasının ardından yardım alan kişi sayısı, 23 Mart’ta sona eren haftada 19.000 azalarak 1,791 milyona geriledi. Bu veri, Şubat ayındaki 275.000 kişilik artışın ardından 200.000 kişilik bir tarım dışı istihdam artışı göstermesi beklenen Mart ayı istihdam raporunu etkilemeyecektir. İşsizlik oranının ise %3,9’da kalacağı tahmin ediliyor.
Ticaret Bakanlığı ayrı bir raporda ticaret açığının Şubat ayında üst üste ikinci ay genişlediğini açıkladı. Rekor seviyedeki ihracata rağmen artan ithalat, ticaretin ilk çeyrekte ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.
Açık %1.9 artışla 68.9 milyar dolara yükselerek 67.3 milyar dolar olan tahminleri aştı. Enflasyondan arındırıldığında ise mal ticareti açığı 87,0 milyar dolara çıktı.
İhracat %2,3’lük artışla 263,0 milyar $’a yükselirken, mal ihracatı %2,9’luk artışla 176,7 milyar $’a ulaştı. Ham petrol dahil olmak üzere sanayi malzemeleri ve materyalleri ile soya fasulyesi gibi gıda ihracatında kayda değer artışlar görüldü. Sermaye malları ihracatı da rekor kırarak 53,0 milyar dolara yükseldi. Ancak motorlu taşıt, parça ve motor ihracatında düşüş görüldü.
İthalat, tüketim malları, gıda ve motorlu taşıtlarla ilgili ürünlerin etkisiyle %2,2 artarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 331,9 milyar dolara ulaştı. Hizmet ithalatı da 63,8 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.
İthalattaki artış muhtemelen stok artışına katkıda bulunarak ticaret açığının gayrisafi yurtiçi hasıla üzerindeki etkisini azaltabilir. Dördüncü çeyrekte ticaret, ekonominin %3,4’lük büyüme oranına 0,25 puan katkıda bulundu.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.